Het gebruik van het Liquiditeitsprognose model

Het liquiditeitsprognose model in Power BI maakt het mogelijk om nauwkeurig te voorspellen wat je bankstand in de toekomst zal zijn, op basis van de beschikbare data. Op deze manier creëer je een alomvattend overzicht van je financiële positie en ben je in staat om weloverwogen beslissingen te maken.

Het liquiditeitsprognose model: wat is dat?

Ons liquiditeitsprognose model begint met het ophalen van de huidige bankstand van de organisatie uit je boekhoudsoftware. Vervolgens berekent het model alle betaalmomenten op basis openstaande posten. De openstaande posten hebben betrekking op zowel in- als verkoop. Bij het berekenen van de betaalmomenten wordt er rekening gehouden met het betaalgedrag van je klanten en de betaaltermijn van je leveranciers. Het is daardoor zelfs mogelijk om eigen betaalmomenten te regisseren binnen het model.

Al deze gegevens worden automatisch geïmporteerd uit je boekhoudsoftware, waardoor de handmatige verwerking verleden tijd is. Dit bespaart veel tijd en moeite.

Naast dat het liquiditeitsprognose model gevuld wordt met gegevens uit je boekhoudsoftware, is het mogelijk om het model te verrijken met verschillende parameters. Dit doe je eenvoudig via het gekoppelde template in Excel. In Excel voeg je bijvoorbeeld gemakkelijk abonnementskosten toe met de bijbehorende facturatiemomenten en betaaltermijnen. Maar denk ook aan vaste uitgaven zoals het aflossen van een lening, rente, bankkosten, verzekeringen, salarissen, dividend etc. Op deze manier richt je het model geheel naar eigen behoeften in.

Wat kun je verwachten?

Het liquiditeitsprognose model geeft je een gedetailleerde weergave van de bankstand in de loop van de tijd. Hierdoor kun je een nauwkeurige inschatting maken van je toekomstige financiële situatie. Het model biedt ook een “drill-down” functie, waarmee je kunt zien welke inkomsten en uitgaven verantwoordelijk zijn voor veranderingen in je bankstand. Dit stelt je in staat om de oorzaken van liquiditeitsschommelingen te identificeren en proactief actie te ondernemen om je financiën te beheren.

Heb je interesse gekregen in dit model naar aanleiding van het lezen van het artikel of het zien van de video/demo of heb je vragen, neem dan contact met ons op.

Heb je vragen?

Neem contact met ons op